Дитяча дисципліна: способи досягнення та правильність поведінки

Часто батьки запитують книги з виховання дітей, адже батьківство складна справа, яка потребує особливих навичок.
Характер людини формується з дитинства, саме тому визначені батьками основи повинні допомогти їй та наставити на потрібний шлях. Важливим пунктом в цьому є дисципліна, адже від неї залежить не тільки майбутня роль дитини в соціумі (навчання, робота і т.д.), а й її подальший успіх.
Психологи та педагоги виділяють основні принципи виховання дисципліни в дитинстві:

  1.  Відповідайте на почуття дитини. Створіть такі умови, щоб дитина почувалось емоційно захищеною, могла виговоритись, а її негативні емоції знайшли вихід у словах, а не в діях.
  2.  Уважно вивчайте дитину. Ви повинні знати стан  здоров’я її нервової системи. Дії дитини в стані нервового напруження повинні сприйматися батьками як симптом більш глибоких емоційних ускладнень, викликаних критикою, звинуваченнями або покаранням.
  3. Караючи дитину, переконуйтесь у тому, що вона розуміє, за що її карають, і звинувачує в цьому себе, а не того, хто карає. Допоможіть їй зрозуміти правила поведінки й засвоїти їх.
  4. Якщо без покарання обійтись не можна, то нехай дитина обере його сама. Практика свідчить, що діти, як правило, вибирають більш суворе покарання, ніж хотіли батьки. Але в таких випадках вони вже не вважають його жорстоким, несправедливим і не ображаються на батьків.
  5. Відокремлюйте свої почуття. Не засуджуйте дитину. Вона повинна відчувати,  що її люблять. Пам’ятайте: щоб змінити вчинки дитини, треба зрозуміти її почуття й навчитись із ними поводитись.
  6. Накладіть обмеження на небезпечні та руйнівні дії. Допоможіть дитині направити енергію в інше, дозволене русло.
  7. Дайте зрозуміти своїй дитині, що дисциплінарні проблеми дітей стосуються не тільки дорослих, а є спільними.
Враховуючи поради можна створити сприятливу атмосферу для зростання розумної, щасливої та дисциплінованої дитини.


Джерело: http://svyatoshinruo.kiev.ua/2013-10-10-14-41-03/3372-2015-02-07-17-59-18

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника