Поетичними рядками складене життя...


Поезія - витончена форма висловлення творчості. На відмінну від прози, думка має бути передана лише декількома словами, а значить кожне з них має бути динамічним та влучним.
Звісно, в школі вивчається чимало віршів як відомих класиків, так і сучасних авторів. І хоча, в сучасну епоху поезія дещо поступилася візуальним аспектам та прозі, все ж, її важливість та унікальність ніхто не замінить. Її історія теж вражає.

  1. Найбільш цитовані поетичні твори - творчий доробок Вільяма Шекспіра. 
  2. Найдавніші вірші датуються ХХIII століттям до нашої ери. Їх автор - аккадська принцеса Ен-Хеду-Ана.
  3. 2848 способами можна було прочитати поезію-паліндром китайської поетеси Су Хуей, які були написані в IV столітті. Це квадрат із ієрогліфів 29х29. Його можна було читати по вертикалі, горизонталі та, навіть, діагоналі, 
  4. В Китаї за сумні поезію присуджувалася страта. Китайський імператор Цяньлун (роки правління: 1736 — 1795) стратив усіх поетів, які писали сумну поезію. 
  5. Весь Коран побудований на римах.
  6. Метрофобія - боязнь поезії. Ґрунтується на страхові виглядіти розгублено при спробі зрозуміти сенс, правильно розшифрувати символи та образи віршу.
  7. Чарівний крилатий кінь Пегас - символ поетичного натхнення.
  8. Британський поет Джордж Байрон дуже любив тварин. Так, серед домашніх улюбленців у нього були лисиця, борсук, крокодил, ведмідь, а також птахи: чапля, орел, журавель.
  9. Ім'я Світлана бере свій початок із романсу Востокова «Світлана і Мстислав». Стало популярним воно лише після опублікування балади Жуковського «Світлана», а це 1813 рік.
  10. Починаючи з 1999 року Всесвітній день поезії відзначається 21 березня кожного року.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника