Географічні рекорди України

Наша країна прекрасна і така різна...

Найбільша гора України – Говерла в Українських Карпатах. Її висота - 2061 м над рівнем  моря.  


Найбільшою низовиною є Полісся Українське, що займає крайню північно – західну та північну територію України і є  складовою частиною великої Поліської низовини.

Найбільше плоскогір’я в Україні – в Карпатах на висоті 1758 м.

Найбільшим морем, що омиває Україну - Чорне море. Площа близько 420 тис. кв.км.

Таганрозька - найбільша затока поблизу берегів України. Довжина її 150 км, ширина біля входу 31 км. Пересічна глибина 5 м.

Найбільшим островом, що належить Україні є Джарилгач (Чорне море). Довжина його близько 40 км .


Найбільший півострів України – Кримський. Площа 25,5 тис. кв.км. Омивається Чорним та Азовськими морями. 

Найбільша коса, тобто вузька намивна смуга суходолу- це Арабатська стрілка завдовжки 115 км.

Найвіддаленішою географічною точкою території України є острів Зміїний за 37 км. Площа острова – 1,5 кв.км., належить до Одеської області.

Найбільшою річкою є Дніпро. Із загальної довжини 2201 км. Протяжність в Україні -  981 км.

Найбільшим озером в Україні є Ялпуг (Дунай). Довжина його 39 км, ширина до 5 км, пересічна глибина 2 м, площа 149 кв.км.

Найглибше озеро в Україні – Свитязь у басейні Бугу. Це одне з Шацьких озер на Волині. Його довжина - 9,3 км, ширина 8,0 км, площа 24,2 кв. км, максимальна глибина 58,4 м.

Найбільша штучна водойма, тобто водосховище,- Кременчуцьке, яке знаходиться у середній течії Дніпра. Його довжина -149 км, ширина до 28 км, об’єм води 13,5 куб. км.

Найбільший водоспад в Україні – Учансу. Вода падає з висоти 98,5 м з виступу Кримських гір.

Найдовша печера в Україні – Оптимістична, в гіпсах Поділля (Тернопільська область ). У ній розвідано і за картографовано 175 км ходів на глибині 20 м. Це одна з найдовших печер у світі.

Цікаво! Перші законодавчі акти про охорону природних багатств на території України були видані за часів Київської Русі. Так , «Руська правда» - збірник норм Ярослава Мудрого. В ньому встановлювалася відповідальність за незаконний відстріл бобрів, деяких рідкісних видів птахів. Також створювалися свого роду заповідні угіддя, насамперед у лісових масивах.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника