Паперовий журавлик миру


11 листопада відзначається Всесвітній день орігамі. Тож, розповімо вам цікаві факти про цей стародавній вид декоративно-прикладного мистецтва
  • Деякі експерти стверджують, що це мистецтво з'явилося раніше ніж папір. Вони підозрюють, що орігамі походить від мистецтва драпірування тканин, що використовується при виготовленні національного японського вбрання. 

  •  Папір був винайдений у Китаї. До Японії його перевезли буддійські ченці.
  • У самураїв, що жили в епоху Хейнан, прийнято було дарувати подарунки, до яких кріпилася паперова смужка носі, складена особливим чином. Вона була символом довголіття. Побажанням же щастя молодятам слугували метелики з паперу.

  • У 1797 році була опублікована перша книга про орігамі. Вона називалася «Сембазуку орікату» ("Складання тисячі журавликів"). Її автором був Акісато Ріто. Щоправда, у книзі описувалися не так способи складання, скільки культурні звичаї країни.
  • Японський майстер орігамі Акіра Найто створив найменшого паперового журавлика. Зроблений журавлик із квадрата паперу розміром 0,1 на 0,1 мм. Акірі створював за допомогою пінцету та мікроскопа.

  • Класичне японське орігамі - журавлик. Можливо, багато хто чув про історію дівчинки з Хіросіми, пов'язану з цією фігуркою. Уражена променевою хворобою Садако Сасакі поспішала скласти тисячу паперових птахів, щоб одужати, так як існувало таке повір'я. На жаль, вона не встигла.
  • Складений із паперу журавлик є міжнародним символом миру (з 1999 р.). Саме тоді було складено найбільшого журавлика. Його висота становила 6,5 метра, а вага – 794 кг. Журавлик був такий величезний, що його довелося показувати глядачам на стадіоні. І виготовлений він був виключно з паперу!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника