Чому цей четвер "Чистий"?



Вже майже на порозі Великдень. Четвер перед самою Пасхою називають "чистим". Назва пов'язана з тим, що Тайна вечеря відбувалася саме у четвер, на які було встановлене головне християнське правило - причастя, а також Ісус Христос омив ноги своїм учням як символ братської любові. 

Традиційно на Чистий четвер існує звичай очищення водою: купання в річці, обливання в лазні і т.д. Вмиватися бажано зі срібної ложки, щоб примножувалися здоров'я та краса. В цей день також прийнято прибирати в своїй оселі. Наші предки казали: "Якщо в Чистий четвер вимиєшся й усе вимиєш, увесь рік чистота в хаті водитися буде". Окрім того, було прийнято в народі в цей день стригти дітей. Вважалося, що це сприяє тому, що волосся не випадатиме та голова не буде боліти. 

В Чистий четвер готували "чорну" сіль - жінки розжарювали кухонну сіль на сковороді, перемішуючи, поки вона не потемніє. Цією сіллю потім заправляли всі святкові страви. Вважалося, що на Чистий четвер вона стає життєдайною.

Свічка, яку в цей день тримали у церкві теж мала особливе значення. З нею потім обходили всю оселю - "щоб лиха нечисть хату минала", а потім обов'язково зберігали. 

У Чистий четвер готують писанки, крашанки, а також печуть паски. 

Найголовніше сьогодні - не сваритися та тримати серце "чистим" від злості, заздрості. Тож, любимо, єднаємося та підтримуємо один одного!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника