Дорогоцінна колекція Анатолія Дімарова


 Анатолій Дімаров - відомий письменник родом з Полтавщини, чиї пронизливі твори відображають всі барви людської душі. В травні відзначається 100 років з Дня народження нашого земляка. То чим же особливі життя та творчість Анатолія Дімарова?

  1. Справжнє прізвище письменника - Гарасюта. Його заможна сім'я потрапила під розкуркулення. Мати була змушена розлучитися з батьком та змінити прізвищем, щоб уникнути висилання до Сибіру. 
  2. Анатолій Дімаров мріяв стати журналістом.
  3. Пережив у дитинстві Голодомор. Пізніше був учасником бойових дій та командиром партизанського загону. Отримав контузію та поранення. 
  4. У 1949 році була видана перша збірку оповідань «Гості з Волині».
  5. Письменник писав твори лише олівцем чи ручкою на папері.
  6. Найулюбленішим жанром Анатолія Дімарова були «історії»: сільські, містечкові, міські. Початок їх написання закладений у збірці «Зінське щеня» (1969).
  7. Письменник захоплювався колекціонуванням каміння та оздоблених ними прикрас.
  8. З романів «І будуть люди» та «Біль і гнів»  300—400 сторінок було вилучено радянською цензурою.
  9. З 1955 року до 1960 роки твори Дімарова були заборонені до видання. Тому письменник впродовж багатьох років працював у геологічних експедиціях, побував на Алтаї, Забайкаллі, Кавказі, Памірі, Тянь–Шані та Уралі.
  10. Разом з другою Євдокією Анатолій Дімаров прожив разом 60 років.


Найвідомішими творами письменника є дитяча повість "На коні та під конем", яка вивчається в школі, а також роман "І будуть люди", на основі якого був знятий серіал, що отримав високу популярність серед глядачів.

Кадр з серіалу "І будуть люди"

Запрошуємо до читання творів Анатолія Дімарова до нашої бібліотеки!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника