Граційна витонченість мистецтва



Напередодні Всесвітнього дня балету маємо дізнатися в чому ж особливість цього жанру мистецтва та  історію його виникнення.

Балет (італ. ballare — танцювати) — вид сценічного мистецтва, танцювальна театральна вистава, у якій музика поряд з танцем відіграє важливу роль у розвитку сюжету і створенні відповідного настрою; синтетичний вид сценічного мистецтва, в якому зміст вистави розкривається в основному засобами танцю, міміки і музики. Джерела виникнення балетного жанру закладені в народних іграх, хороводах, сюжетних танцях тощо. 

Цікавий факт! Балеринами раніше називали зовсім не всіх, хто танцює в балеті. Це найвище звання, танцівниці отримували з досягнення певної суми артистичних заслуг, а також через кілька років після роботи в театрі. Спочатку всіх хто випускався з Театрального училища брали танцівницями кордебалету, за рідкісним винятком - солістками. Деяким з них вдавалося досягти звання балерини через два-три роки роботи, деяким - тільки перед пенсією.

Перша згадка про балет датується  XV століттям. Збереглися відомості, що придворний вчитель танців князів Есте в місті Ферраре (Італія) Доменіко да П'яченца запропонував для чергового балу об'єднати кілька танців, написавши до них урочистий фінал і позначивши, як балет.

Однак, сам жанр виник трохи пізніше в Італії. Точкою відліку визнаний 1581 рік, саме в цей час в Парижі Бальтазаріні поставив свою виставу на основі танцю і музики. 

В XVII столітті, популярність отримують змішані уявлення (опера-балет). При цьому, більше значення в таких постановках відводиться саме музиці, а не танцю. Лише завдяки реформаторській роботі балетмейстера з Франції Жан Жоржа Новера жанр набуває класичні обриси зі своїм «хореографічним мовою».



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника