Як допомогти довкіллю

         В Україні в третю суботу квітня з 1998 року відзначається День довкілля. В 2023 році він припадає на 15 квітня. Головна мета свята – підвищення рівня свідомості українців в питаннях, що стосуються збереження навколишнього середовища.

Якщо чорні клуби диму і стічні води забруднюють повітря і річки, страждає не тільки природа – хворіє і страждає людина. Ми найрозумніші істоти природи, але самі ж нищимо своє життя, користуючись земними благами бездумно. Не дивіться ж на світ як нерозумний споживач!

Працівники бібліотеки пропонують прості, але дієві способи допомоги навколишньому середовищу, які під силу кожному з нас:

1. Замініть лампочку. Якщо кожна сім’я в країні замінить одну звичайну лампочку в будинку на енергозберігаючу, то це призведе не тільки до економії електроенергії, а й до зниження рівня забруднення  навколишнього середовища аналогічного видаленню з доріг мільйона автомобілів.

2. Вимикайте комп’ютер на ніч. Тим, що ви вимкнете комп’ютер, а не залишите його в сплячому режимі, ви можете заощадити до 40 Ватт електроенергії на добу. Якщо ви не хочете вранці чекати завантаження комп’ютера, то чому б йому не завантажуватись поки ви вмиваєтеся? Або ж можна його поставити на автоматичне включення вранці.

3. Використовуйте обидві сторони паперу. Не варто забувати про те, що у кожного аркуша дві сторони і в більшості випадків не буде проблемою, якщо ви надрукуєте або скопіюєте що-небудь на обох сторонах. Також другу сторону можна використовувати просто для особистих нотаток. Для того щоб швидко і просто скоротити кількість використаного паперу вдвічі, налаштуйте свій принтер на друк з обох сторін за замовчуванням.

4. Чистіть зуби із закритим краном. Швидше за все, ви не закриваєте воду, поки чистите зуби. Але ви можете заощадити до 19 літрів води на день! Те ж саме стосується й миття посуду, адже цей процес не вимагає постійного потоку води.

 5. Посадіть дерево. Це корисно як для повітря, так і для землі. Дерево буде не тільки давати плоди, але й, можливо, збільшить вартість ділянки при продажу.

6. У магазин зі своїм пакетом. Розумно не купувати новий пакет щоразу, роблячи покупки в магазині, а взяти з собою свій – навіть один не викинутий пакет вже допоможе довкіллю. Як відомо, поліетиленові пакети сьогодні є одними з основних забруднювачів в наших містах.

7. Віддавайте непотрібні речі. Перш ніж щось викинути, подумайте, чи не згодиться комусь ще ця річ. Цілком можливо, що їй будуть раді в якійсь благодійній організації.

Цінуймо ж один одного, нашу унікальну природу й бережімо її разом!






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника