Біль нашої землі

            26 квітня 1986 року відбулась найбільша техногенна катастрофа в історії людства – аварія на Чорнобильській АЕС. Вже минуло 38 років з часу тієї страшної трагедії.

В ніч на 26 квітня о 01:23, в результаті проведення випробувань, на четвертому енергоблоці атомної станції сталися два потужні вибухи, які зруйнували частину реакторного блоку й машинного залу та пожежа, що перекинулась на дах третього енергоблоку. Остаточно вогонь ліквідували лише 10 травня. Після вибухів та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила території України, Білорусі, росії та багатьох європейських країн. В Україні радіоактивними стали 2293 населених пункти, в яких мешкало понад 2,6 млн. осіб. Тисячі гектарів землі стали непридатними до використання. 30-ти кілометрова зона відчуження ще довго буде непридатною для проживання. Зруйнований реактор накрили саркофагом. 15 грудня 2000 року роботу ЧАЕС було припинено. В 2016 році на об’єкті «Укриття» збудовано Арку нового безпечного конфайнменту.

Завдяки ліквідаторам вдалося локалізувати аварію та врятувати нашу країну та світ від масштабного радіаційного забруднення. Вогонь Чорнобиля опалив долі мільйонів людей, породив купу проблем. Це невиліковна рана нашого народу, біль якої передається з покоління в покоління, а її масштаби і наслідки даватимуться взнаки ще довго.

 Працівники бібліотеки до 38-ї річниці аварії на ЧАЕС організували перегляд літератури «Чорнобиля чорний лелека і досі над нами летить» та провели бесіди з користувачами.



Чорнобиль – не тільки велика трагедія, а й символ безмежного героїзму, самовідданості ліквідаторів цієї страшної аварії. Ними стали понад 600 тисяч осіб. Шануймо ж учасників ліквідації наслідків  аварії на ЧАЕС і вічна пам'ять жертвам катастрофи.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника