Поет, прозаїк, байкар


Цілкому заслужено Іван Франко назвав Євгена Гребінку "найвидатнішим байкарем", а його поезію - "чудовими ліричними п'єсами", адже його твори і досі вражають своєю щемливістю та чесністю.

Народився Євген Павлович Гребінка 2 лютого 1812 року в сім'ї дрібного поміщика на Полтавщині. Початкову освіту здобув вдома від приватних вчителів, а подальшу - в Ніжинській гімназії вищих наук, де і почалася його літературна діяльність. 

Однією з найвизначніших подій в житті Євгена Гребінки стало знайомство з Тарасом Шевченком. Саме Гребінка доклав зусиль, щоб викупити Шевченка з кріпацтва, а також умовив українського поміщика Петра Мартоса оплатити видання "Кобзаря". Із вдячності та на честь дружби Тарас Григорович пише акварельний портрет Гребінки та присвячує йому поезію "Перебендя". 

Портрет Гребінки авторства Тараса Шевченка

Євген Павлович у своїй творчості намагався сприяти прозрінню та піднесенню самосвідомості простих людей. Його твори поетизують красу праці, людяність, скромність, безкорисливу дружбу, засуджуючи егоїзм, фальш та безсердечність. Найпопулярніший твір автора романс "Очі чорні" лунає на весь світ, несучи на власних переливах славу нашого виданого земляка.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника