Без поезії прози не існує

 


Поезія важлива складова літератури, адже це краса та витонченість творчого доробку. Тож, у Всесвітній день поезії розповімо цікаві факти про цю словесну творчість.

1. Найдавнішими віршами вважаються твори аккадської принцеси і жриці Ен-Хеду-Анау (ХХІІІ ст до н. е.) Вірші написані про богів.

2. Перші словники рим з’явилися ще в Середньовіччі.

3. Поему-паліндром китайської поетесаи Су Хуей (V ст.) можна прочитати, переходячи квадратом вправо або вліво, по горизонталі, вертикалі і навіть діагоналі.

4. Першим теоретиком віршового українського мистецтва є Мелетій Смотрицький. Думки про поезію як науку він виклав у своїй знаменитій «Граматиці слов’янській», яка вперше вийшла в Ев’є в 1619 році.

5. У 1790 році вийшла перша друкована антологія української поезії в Почаєві. Збірник містив 247 творів і називався «Богогласник». У XIX ст. книжка багато разів перевидавалася.

6. Найбільше цитують поета Вільяма Шекспіра.

7. Найдавнішими українськими поетесами вважаються інокиня Анисія Парфенівна і Анна Любовичівна, Жінки жили, очевидно, в кінці XVII – на поч. XVIII ст. і залишили акровірші, де вписано їхні імена.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника