Затишне та смачне читання


 За вікном панує мороз, хочеться тепла та затишку. Саме в такі дні активізується потяг до кулінарії. А ви знали, що є кулінарні казки? Раніше ми розповідали про книги Петра Мельника, в основу яких покладені кулінарні казки про стародавні кухні різних країн. Та окрім них існує ще чимало подібних творів. Та перед тим, як дізнатися про них, пропонуємо ознайомитися з цікавими фактами загалом про кулінарію:

  1. Археологами знайдено підтвердження, що найдавніший суп людина зварила з бегемота. І сталося це за 6 тис. років до н.е.
  2. Омари - нині загальновизнаний делікатес, але ще в середині XIX століття вони вважалися їжею американських бідняків, а також використовувалися як добриво та приманка для риби.
  3. Сучасною батьківщиною вафель називають Голландію. У середині XX століття голландські мандрівники привезли рецепт вафель із США, де на той час був справжній вафельний бум.

  4. У Японії популярним снеком є ​​кленове листя у фритюрі. Для цього листя збирають, витримують рік у бочках із сіллю, а потім покривають особливим солодким тістом і обсмажують в олії.
  5. Ковбаса, що з'явилася в 1936 році, була названа докторською тому, що вона призначалася «для поправки здоров'я осіб, які постраждали від свавілля царського режиму».
  6. Найунікальніша їжа – це селера: коли людина вживає її, вона витрачає калорій більше, ніж отримує.

  7. Англійське слово "dinner" походить від старофранцузького "disner" і означає «сніданок». У континентальній Європі та в Англії цим терміном стали називати головний прийом їжі, який траплявся в районі полудня. Поступово основний прийом їжі зрушувався до вечора, і зараз "dinner"для англійців – це вечеря.
  8. У Китаї дуже популярний суп з назвою «ластівчині гнізда». Суп так називається не просто так: вся річ у тому, що його готують із справжніх гнізд стрижів.
  9. Такі ласощі, як халва, були відомі ще в XV столітті до н.е.: з часів греко-перських воєн.
  10. Найперша в історії кулінарна книга була написана у Греції 330 року до н.е. Головною стравою на столі у стародавніх греків був хліб. За свідченням Гомера, обід аристократів Стародавньої Греції складався переважно з двох страв – пшеничний хліб та смажене м'ясо.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника