Дарунок землякам

 


Однією з важливих постатей з ряду представників мистецтва нашого краю є Леонід Позен, який народився в одному з сіл тоді ще Полтавської губернії. Освіту здобував на юридичному факультеті в Харківському і Петербурзькому університетах. Проте, головною в його житті була не юриспруденція, а скульптура. Саме Позену ми завдячуємо відомим пам’ятником корифею української літератури Івану Котляревському. Після урочистого відкриття пам’ятника, Позен по праву став найпопулярнішим українським скульптором.


До сторічного ювілею з дня народження Миколи  Васильовича Гоголя знову виникло питання про встановлення пам’ятника письменника. І знову звернулися з проханням до Позена, який погодився створити скульптуру відомого земляка. Ще один пам’ятник скульптора, який він створив, знову ж таки полтавцю, видатному художнику Миколі Ярошенку, встановлено на його могилі в Кисловодську.

Помер Леонід Позен 8 січня 1921 року, у віці 71 року. Хоча, чимало часу минуло, проте твори скульптора живуть, радують нас своїм драматизмом, правдивістю та автентичністю. Особливо, ми, як полтавці, маємо цінувати та пишатися його творчим доробком, що став окрасою нашого міста. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника