Вдала книга=неймовірна кінострічка


13 вересня відзначається День Роальда Дала. Саме в цей день народився один з найвідоміших дитячих письменників. Його твори увійшли до золотої колекції літературної спадщини. Добрі та повчальні книги, наповнені непересічним гумором та винятковою моральністю навіть негативних персонажів. У нашій бібліотеці книги Дала користуються популярністю серед молодших читачів та підлітків. Найчастіше книгами автора починають цікавитися після перегляду екранізацій за його творами. Тож поговоримо про найвідоміші з них.

Неперевершений фільм одіозного режисера Тіма Бертона з Джонні Деппом у головній ролі. Фільм знімався в 5 найбільших павільйонах на студії Pinewood в Лондоні. Компанія Nestle надала для зйомок 1,850 плиток справжнього шоколаду, а льодяники на деревах та солодка вата у фільмі є справжніми кондитерськими виробами. Яскраві декорації, неперевершена гра акторів та цікавий зміст книги принесли стрічці популярність, яка і через 17 років тримається на висоті.

Перша картина, яка була знята, в 1990 році абсолютно не сподобалася самому Роальду Далу. Так, зокрема, це стосувалося кінцівки (у фільмі колишня помічниця Верховної Відьми перетворює Люка назад у хлопчика. У книзі ж він залишився мишеням назавжди). Автор, навіть, вимагав, вирізати цю сцену з фільму.

В 2020 році режисер Роберт Земекіс зняв темно-фентезійний комедійний фільм на основі твору Роальда Дала. І хоча, цього разу намагалися притримуватися сюжету книги, все ж змінили деякі деталі. Так, головним героєм став темношкірий хлопчик, а дія відбувається не у Великобританії 80-х, а у штаті Алабама (США) у 60-х. Головну роль виконала актриса Енн Гетевей.

Коли за справу береться Стівен Спілберг, то на фільм точно чекає успіх, так і сталося у випадку зі стрічкою "Великий Дружній Велетень". В українському дубляжі дуже вдало передана мова твору, який написаний мовою дитини. Спецефекти, звісно, додали особливого шарму цій стрічці.


Сімейний фільм на основі твору Роальда Дала був номінований на чимало премій. Легкий та гумористичний, він завоював чимало і глядацьких симпатій. Відомий голлівудський актор Денні де Віто виступив в цьому фільмі не лише як актор, а як і автор сценарію та режисер. 

Особливе місце в цьому списку займає "Незрівнянний містер Фокс", адже це лялькова мультиплікація Веса Андерсона. Головних героїв озвучували Джордж Клуні, Меріл Стріп, Білл Мюррей. Мультфільм був номінований у 2010 на дві номінації премії «Оскар»: найкращий анімаційний фільм року (Вес Андерсон) і найкраща оригінальна музика (Александр Деспла). 


Найстарішим фільмом у цьому списку є "Віллі Вонка і шоколадна фабрика" знятий у 1971 році. Цікаво, що сюжет було трішки змінено, що знову не сподобалося Далю і він повністю відмовився від цього фільму.

Тімоті Шаламе 
У кінці 2023 року має вийти кінострічка "Вонка" з Тімоті Шаламе в головній ролі. Фільм стане приквелом роману "Чарлі і шоколадна фабрика". Також в наступному році має вийти фільм «Чудова історія Генрі Шугара» з Бенедиктом Камбербетчем в головній ролі.

Цікаві факти про Роальда Дала і його твори ви зможе знайти у статті "Автор книг, які змінили світ дітей".


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника