Митець європейського рівня (до 165-річчя від Дня народження Івана Франка)


 Іван Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичах Дрогобицького повіту (тепер село Івана Франка Дрогобицького району Львівської області) у родині коваля. З батьківської кузні він виніс перші знання про життя галицького селянства, про працю людини, а від матері перейняв любов до народної пісні.Коли ми згадуємо про Івана Франка, у нашій уяві постає перш за все титан думки й роботи, людина, корені якого сягають глибини народного життя, і переходять у дерев, квіт якого величний, щедрий, добрий.


Франко вийшлов з народу і все життя був зв'язаний з ним, вважав своїм обов'язком служити йому. Ніякі випробування, - ні те, що його позбавили можливості друкувати свої твори, ні те, що його розлучили з коханою дівчиною, кинули до в'язниці, - не зламали духу поета. Полум'яний борець проти будь-якого гніту, Франко не впадав у відчай, непохитно вірив у краще майбутнє свого народу і кликав боротися за нього. Іванові Франкові належить найпочесніше право представляти Україну в "галереї найвищих інтелектуальних досягнень" народів світу. Тільки частина спадщини великого українського письменника опублікована у 50-ти томах.


Твори письменника перекладено багатьма мовами світу. Окремі поезії покладено на музику, деякі прозові твори екранізовано і інсценізовано. Про дитячі та юнацькі роки Івана Франка читайте в книзі Івана Колесника "Терен на шляху".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника