Магічне свято Івана Купала

      Напередодні свята Івана Купала Центр ВПО Волноваського району Донецької області та бібліотека-філія №10 запросили внутрішньо переміщених осіб, які мешкають зараз в Полтаві,  дорослих та дітей,  на народознавчу годину «Магічне свято Івана Купала». Захід провели співробітниці Полтавського краєзнавчого музею ім. В.Кричевського Катерина Штепа та Олена Штитьова. Присутні дізнались багато цікавого про свято Івана Купала, історію його виникнення, про народні обряди та традиції святкування.

Івана Купала – одне з найзагадковіших традиційних свят українців, що збереглося ще з часів язичництва. Це день літнього сонцевороту, що сходиться з християнським святом Різдва Іоанна Хрестителя, свято краси, молодості, очищення та єднання з природою рідного краю. З ним пов’язані цікаві обрядові дійства біля води, які влаштовувала молодь у ніч з 6 на 7 липня. Хлопці готували вогнище, а дівчата вбирали Марену. З настанням сутінків парубки підпалювали ватру, через яку перестрибували парами. А дівчата топили Марену, зроблену з гілки дерева, яка символізувала русалку та пускали на воду віночки, сплетені з 12 польових квітів та трав, гадаючи так на своє заміжжя. Найвідважніші вночі відправлялися на пошуки цвіту папороті – квітки щастя.

Від того, як саме вшанувати це свято, залежав майбутній урожай, тому під час святкувань потрібно було «пошлюбувати» Купала з Мареною. Для цього дівчата на селі збирались і наряджали Марену. Під час заходу також нарядили дівчинку в старовинний український одяг, створивши образ Марени (або Марини).

Олена Штитьова, керівник Студії старовинного танцю «Естет», навчала присутніх обрядовим хороводам.



Багатий та різноманітний світ народних звичаїв, за якими жили українці. Це найдорожча скарбниця духовної культури нашого народу.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника