Роман-виклик ДЖ.Д. Селінджера

 


16 липня 1951 року вперше був опублікованим роман "Ловець у житі" Джерома Девіда Селінджера. Неоднозначний роман став бестселером свого часу та й досі користується популярністю. Твір американського письменника вивчається в старших класах.

  • З початку 60-х і до початку 80-х «Над прірвою в житі» була найзабороненішою книгою в школах і бібліотеках США: вважалося, що своєю грубою мовою та сюжетом роман заохочує пияцтво та розпусту.
  • Селінджер писав «Над прірвою у житі» на фронті Другої світової, під час висадки в Нормандії, із собою Селінджер мав шість глав роману.
  • Майже відразу стало ясно, що Селінджер не збирається скористатися тією популярністю, яку приніс йому роман. Він наполягав на тому, щоб видавництво не друкувало фотографію автора на обкладинці книги, та відмовився від усіх публічних виступів, окрім одного невеликого виключення. Селінджер погодився дати інтерв'ю шкільній газеті «Клермонт Дейлі Ігл». Пізніше він розлютився, коли дізнався, що текст статті з'явився на першій шпальті місцевої «дорослої» газети.

  • Є кілька теорій щодо походження імені Холдена Колфілда. За однією з версій, під час військової служби Селінджер познайомився з моряком Холденом Боулером, на честь якого назвав свого героя. Іншою — це ім'я було прізвисько самого Селінджера. За найпоширенішою версією, ім'я походить від фрази, що відсилає до назви роману: "hold on a coal field" - "триматися на випалених (вугільних) полях"
  • Маючи удосталь безперервних внутрішніх монологів, роман «Над прірвою в житі» міг би вважатися практично непридатним для екранізації, що проте це\не зупиняло від спроб це зробити таких шанованих режисерів, як Біллі Уайлдер і Стівен Спілберг. Загальновідомо, що протягом усього свого життя Селінджер за жодних умов не погоджувався дати дозвіл на екранізацію свого роману, але не заперечував, що це може статися вже після його смерті. Спадкоємці Селінджера поки не оголосили своє рішення з приводу того, чи перешкоджатимуть вони створенню кіноадаптації.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

Песики Гавчики святкують