Зелені прибульці. Рослини-чужинці в Україні

Вони легко долають величезні відстані, використовуючи літаки, кораблі, потяги та автомобілі заради вторгнення своїх армій. Вони захоплюють простір та змінюють ландшафти, руйнують економіку та погіршують здоровя людей.

Як і у космічних прибульців тіла їхні зеленого кольору. Це звичайнісінькі рослини, які на своїй батьківщині були чемними, грали роль добропорядного члена екосистеми, але потрапивши на нову територію, стали агресорами.

Рослини-чужинці мають значний вплив на життя людини. Працівники бібліотеки розкажуть вам про деякі види таких рослин.


1. Гігантські борщівники.


Попри свою назву, яка асоціюється з найвідомішою українською стравою, величезні борщівники непридатні до вживання в їжу. Ці чужинці часто виростають до 4-5 метрів заввишки й є одними з найбільших трав, які можна зустріти в Україні. В нашій країні найпроблемнішим є борщівник Сосновського. Раніше він траплявся лише на Кавказі та в Туреччині. Проте 1947 року в СРСР розпочалася масштабна компанія з культивування цього виду для годівлі худоби. Але м'ясо й молоко після борщівникової дієти мали неприємний запах, а на слизовій тварин утворювались опіки. Тому вирощування борщівника припинили, але за цей час він вже сам успішно захоплював нові території. Ця рослина отруйна. Сік борщівника, потрапивши на шкіру людини, під дією сонця спричиняє страшні опіки. Ще він містить токсин, що може спровокувати розвиток ракових захворювань. Росте борщівник майже на всій території України, найбільш поширений на заході країни.

2. Золотушник.

       Цю рослину часто плутають з амброзією. Золотушник канадський та найвищий потрапили до нас з Північної Америки. Він теж здатний перетворювати довкілля на територію екологічної катастрофи. Золотушник став активно поширюватися всередині ХІХ століття. Поширюється насінням та фрагментами кореневищ. Ці рослини можуть жити до сотні років й формувати щільні зарості. Це призводить до зміни рослинних угруповань та витіснення місцевих видів.

3. Клен ясенелистий.

Зараз це дерево можна побачити всюди, в народі його називають кленок. Але не так давно на теренах України не росло жодного деревця цього північноамериканського виду й виростити його спеціально не вдавалося. Та харківський ботанік Іван Каразін отримав зразки клена, що могли витримувати умови клімату наших широт, з півночі США та Канади. Рослину популяризували як незамінну для створення швидкоростучих лісів. Так цей вид швидко захоплює значні території й пригнічує розвиток сіянців верб та тополь.

4. Робінія (псевдо акація).

Цей вид часто називають білою акацією, але вони належать до різних підродин. Раніше дерево росло тільки на сході США, на початку ХVII століття потрапляє в Європу, а наприкінці ХVIIІ століття  - в Україну. За високу швидкість росту, невибагливість та деревину робінію люблять лісівники, а за нектаропродуктивність – бджолярі. Але вона змінює структуру лісів та знижує видове розмаїття рослин.





 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

Песики Гавчики святкують