Живий поетичний світ П.Г. Тичини


27 січня відзначається 130 років від Дня народження Павла Григоровича Тичини. 

Народився поет в селі Пісках (Чернігівська область) в сім'ї сільського дяка. Маленький Павлусь з дитинства захоплювався співами та малюванням, тому вже в десять років його віддали до Троїцького хору. Вчитися ходив за чотири кілометри в бурсу. 

Перші твори поет почав друкувати з 1910 року. Особливу роль в його творчості зіграли "суботні" зустрічі, які організовував Михайло Коцюбинський, коли жив на той час в Чернігові. Пізніше доля пов'яже його ще з одним відомим талантом нашої країни - композитором Миколою Леонтовичем.


Перша збірка віршів "Сонячні кларнети" вийшла 1918 року. Саме ця збірка увібрала в себе такі вірші як "А я у гай ходила", "Хор лісових дзвіночків" і т.д. В них поет звертається до дітей, розповідає їм про красу рідної природи. Згодом з'являються віршовані казки для малят "Дударик" та "Івасик-Телесик". також відомими його дитячими книжками є "Лідка", "Ку-ку". "Музичний ранок в консерваторії". Недаремно, Павла Тичину вважають основоположником української літератури для дітей того часу. 

Чимало років літературному доробку поета та і досі його рядки звучать через плин років та поколінь.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника