14 грудня народився класик української літератури Михайло Старицький. Його твори вже давно увійшли до золотого фонду нашої літератури, а герої стали найулюбленішими та одними з найпопулярніших серед персонажів книг. Непроста доля та унікальний талант роблять постать Михайла Старицького цікавою та неординарною. Розглянемо особливі факти з життя письменника.

1. Михайло Петрович рано залишився сиротою. Його вихованням займався двоюрідний дядько по матері Віталій Лисенко - батько відомого композитора Микола Лисенка.

2. Письменника та композитора пов'язувала тісна дружба. Чимало творів були створено ними. Так, їх спільний шедевр пісня "Ніч, яка місячна" довго вважалася народною. На сьогодні вона є візитівкою української пісні з мелодією Андрія Волощенка та Василя Овчиннікова.

3. Цікавою є й історія написання пісні. Так, Михайло Старицький на вечорницях познайомився з селянкою Степанидою, врода якої його просто вразила. Маючи чесні наміри, він пішов до неї додому і попросив у батька дозволу про зустрічі. Та, виявилося, що дівчина була зарученою.

4. Своє ж життя письменник міцно пов'язав з троюрідною сестрою Софією, яка на момент заміжжя мала лише 14 років. Не дивлячись на несхвалення сім'ї, пара прожила разом довго та щасливо.

Михайло Старицький та Іван Нечуй-Левицький

5. П'єса "За двома зайцями" була написана Старицьким на основі твору Івана Нечуя-Левицького "На Кожум'яках". Сам твір вважався спільним і перша його публікація містила прізвища обох письменників.

 6. Михайло Петрович створив такі слова як «мрія», «чарівний», «зрадливий», «бойовище», «спочин»,  «дурманити», «страдниця», «нетребство», «безмовний», «бруднити», «хіть», «нестяма».

7. Михайло Старицький одним  із перших українських режисерів розробив питання етики акторів на сцені та в житті.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника