Українська хустка - стародавній символ наших предків

 


7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки. Чимало загадок пов'язано з цим автентичним головним убором. Ми зібрали для вас найцікавіші факти про українську хустку.

  1. Хустки вишивалися лише вручну. Під час вишивки ніколи не використовували сині нитки окремо, а лише в поєднанні. У XVIII столітті почали вишивати рослинний орнамент, до того користувався популярністю лише геометричний. 
  2. Стародавні українські хустки були білого кольору. Яскраві кольори були запозичені у болгар, турків та персів. 
  3. Хустка демонструвала соціальний статус жінки. Молоді дівчата носили яскраві або ж білі хустки, старші жінки – темні, а вдови – чорні.
  4. Хустка символізувала владу чоловіка. Прикривати волосся після заміжжя – буквально  – перекривати зв’язок зі своїм родом, предками.

  5. Якщо хлопець збирався у далеку дорогу, дівчина давала йому свою хустку, в знак любові та вірності та того факту, що чекатиме його.
  6. Інші назви української хустини – промітка, тибеткова, бавниця, опиначка тощо.
  7. В різних регіонах були власні способи зав'язування хустки. Так, на Півночі її в’язали під підборіддям, а кінці зав’язували на маківці. Обгортали кінці хустки навколо шиї та зав’язували на потилиці на Київщині. На території ж Середнього Подніпров'я хустку драпірували довкруги голови, але так, щоб залишити відкритим денце очіпка (обов'язковий головний убір заміжніх жінок у стародавній Україні).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника