Щедрівочка щедрувала, із Новим роком вітала

 

    Січень, другий зимовий місяць, найщедріший на зимові свята. 13 січня відзначають свято Маланки або Щедрий вечір. Традиція колядувати і щедрувати, вітаючи рідних та знайомих з народженням Христа, передається в українського народу з покон віків.

На Щедрий вечір в Україні традиційно ходили гурти ряджених – молодіжні ватаги, які щедрували, водили «Меланку» та ходили з «козою». «Маланка» - народне дійство, що прийшло з глибокої давнини, й покликане відганяти злих духів та забезпечити людям гарний врожай та здоров’я.

Про традиції та звичаї святкування Щедрого вечора в Україні та на Полтавщині йшлося під час проведення етнографічно-театралізованого заходу «Щедрівочка щедрувала, із Новим роком вітала» в бібліотеці-філії №10. Для внутрішньо переміщених осіб захід проводили завідувач соціокультурного відділу Центральної бібліотеки Полтавської МТГ Олексій Орел та науковий співробітник науково-дослідницького відділу етнографії Полтавського краєзнавчого музею ім.В.Кричевського Катерина Штепа. 

Ведучі співали щедрівки та розповідали, чому Новий рік раніше святкували в різний час, хто така Меланка й Коза, які ролі вони виконували в народних святкуваннях. Згадували також прадавні атрибути новорічно-різдвяних свят – дідух та вертеп, які птахи та рослини згадуються в щедрівках.



Вважається, що як зустрінеш Новий рік, так і проживеш. Тож, не забувайте наші народні традиції, створюйте гарний настрій в оселях та насолоджуйтесь сімейними святами!

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника