Голокост – шрам на серці людства

                                                                                                              Голокост нам треба пам’ятати,

                                                                                                           Адже пам'ять – то є наша совість.

27 січня  в Україні та світі відзначають Міжнародний день памяті жертв Голокосту.

         Ця дата обрана не випадково. Саме 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого нацистського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау біля польського Освенціма. 

Голокост – слово, в якому закодовано мільйони жахливих смертей  безневинних людей, це величезний злочин ХХ століття. Систематичне переслідування та масове знищення єврейського населення Європи нацистською Німеччиною тривало з 1933 по 1945 рік. Всього в таборах смерті було знищено близько шести мільйонів євреїв.

Світова спільнота в цей день не тільки згадує про жертви людиноненависницької політики, але й наголошує на боротьбі з антисемітизмом, расизмом та іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до насилля стосовно певних груп людей.

Детальніше про історію трагедії можна дізнатися з книг, які варто прочитати. Ці книги є в нашій бібліотеці.

Анатолій Кузнєцов «Бабин Яр»

Бабин яр — як тавро на руці у єврейського народу. Одна з найдокладніших і найчесніших книг про трагедію — автобіографічний роман. Він ліг в основу однойменного фільму, що прогримів свого часу на весь світ. Цей документальний роман –  хроніка життя окупаційного Києва, яким його колись побачив 12-річний хлопчик Толя Кузнєцов та розповідь про трагічні події, які відбувалися в Бабиному Яру в 1941-1943 роках.

 












Марта Холл Келлі  «Бузкові дівчата»


Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві у Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі й невдовзі окуповує Францію. Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації починає виконувати доручення підпільного руху опору. Для амбітної німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми. Життя цих жінок перетинаються. Кароліна і Кася прагнуть відновити справедливість для тих, кого історія забула.





Маркус Зузак «Крадійка книжок»

Вражаюча історія, яку розповідає... Смерть! До влади в Німеччині прийшли фашисти. Вперше Смерть побачив маленьку Лізель, коли прийшов забрати душу її братика. Він став свідком того, як дівчинка вкрала першу книжку, і зацікавився її долею. Він приходив до її будинку, де, ризикуючи життям, родина переховувала єврея. Він слухав, як Лізель читала книжки під час бомбардувань. Смерть завжди був поруч. Під час останньої зустрічі він розкриє крадійці книжок свою найбільшу таємницю...

Болючі спогади своїх батьків-емігрантів про несумісні речі, такі як дитинство, війна й Голокост, поклав в основу цієї історії письменник з Австралії.



Анна Франк «Щоденник»


Всесвітньовідомий твір Анни Франк. Це щоденник, який вела єврейська дівчинка понад два роки, переховуючись від нацистів в одному з будинків Амстердама. Ця хвилюючий документ, що викриває людиноненависницьку політику геноциду, яку здійснювала гітлерівська Німеччина.






Джон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі»


Дев’ятирічний Бруно разом із сім'єю переїжджає з Берліну в загадкове місце Геть-Звідси, де його батька призначають комендантом концтабору. Випадково він знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Між ними зароджується дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника