Сторінками історичних дат

              В бібліотеці був проведений усний журнал «Сторінками історичних дат», приурочений до Дня Соборності України та Дня памяті Героїв Крут.        Наукова співробітниця Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського Катерина Штепа розкрила тему саме полтавських сторінок побудови Української держави початку ХХ ст.

Запрошені на захід ВПО з Донецької області, що мешкають зараз в Полтаві, дізналися про історичні події часів становлення української державності, ознайомилися з громадською та культурною діяльністю таких видатних діячів Полтавщини як Симон Петлюра, Остап Вишня, Олена Пчілка. Ці постаті грали ключові ролі в подіях того часу. Так, наприклад, Остап Вишня працював у медичній службі Армії УНР. Постать Симона Петлюри овіяна великою кількістю міфів та спотворена радянською пропагандою, тож важливо послуговуватися правдою та фактами. Також було розвіяно чимало міфів про важливу історичну подію того часу - бій під Крутами. Серед учасників бою наш земляк, військовик, командир українських частин Аверкій Гончаренко.



День Соборності символізує наше прагнення до єдності та свободи. Протягом століть українські землі були розділені та знаходились під гнітом двох імперій. Закінчення ж Першої світової війни та революційні події сприяли зусиллям українців у їхньому прагненні незалежності.

Історія України складається з великої кількості важких сторінок, але протягом багатьох століть основа залишається незмінною – прагнення свободи та незалежності. Важливо знати та пам’ятати про людей, які були борцями за волю свого народу в різний історичний час. Гасло відзначення Дня Соборності в 2024 році – «Наша єдність – наша зброя». Соборність України – результат тривалої, важкої боротьби українського народу за свободу та незалежність. І зараз ми боремось, щоб жити в незалежній, соборній Україні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника