Цитрус-хвилина «Про пана Мандарина»

       Поласувати яскравими помаранчевими мандаринами – прекрасне рішення взимку. В них стільки смаку та користі, яких нам бракує якраз зимової пори. Їх можна їсти просто так, додавати в салати, готувати смачні десерти. Батьківщина цього фрукта – Азія, точніше Китай, а до Європи вони потрапили лише на початку ХІХ століття, тобто лише  близько 200 років тому.

Працівники бібліотеки пропонують ознайомитись з цікавими фактами про це маленьке помаранчеве чудо.

1. Ви ніде не знайдете сік з мандаринів.

Його не має на полицях супермаркетів, так як мандарини містять багато клітковини, а соку виходить дуже мало. Він також не такий смачний, як сам мандарин й не має корисних властивостей після термообробки.

2. На дереві мандарин може бути дуже багато.

Старе мандаринове дерево може вирости до 5 метрів у висоту. Щоб мандарини дозріли потрібно 6-8 місяців, а з одного вічнозеленого дерева можна зібрати до 600 плодів. Є й дерева довгожителі, які дають до 5000-7000 смачних мандаринок за сезон.   Зараз у світі існує близько 50 сортів мандаринів.


3. Чим важчі плоди мандаринів, тим вони смачніші.

Як обрати дійсно солодкий і соковитий цитрус? Щоб не помилитись, орієнтуйтесь на його вагу – чим він важчий, тим смачніший.

4. В мандаринах немає нітратів.

Цей продукт не містить нітратів, бо лимонна кислота у складі їх нейтралізує.

5. Мандарини можна заморожувати.

Сезон мандаринів короткий – з листопада до квітня. Тому їх можна заморозити й вони добре збережуться протягом року. Для цього зніміть з плодів шкірку й розберіть його на часточки. Вони чудово доповнять улюблені десерти, випічку, коктейлі, незалежно від сезону.

6. Хочете корисну страву з мандаринами – не обробляйте їх термічно.

Мандарини багаті вітаміном С, але при термічній обробці він руйнується. Тому додавайте дольки у страви сирими.



7.Мандарини корисні для очей, як профілактика появи зморшок та допомагають у засвоєнні заліза.

Вітамін С та вітамін А, які містяться у складі мандаринів – смачна профілактика вікових проблем із зором. Вони багаті антиоксидантами, які стимулюють вироблення колагену та еластину – речовин, які підтримують пружність шкіри й тим самим захищають від утворення зморшок. Але вживайте ці фрукти з обережністю, так як і багато інших цитрусових, мандарини – сильні алергени.

8. Мандарини допомагають підняти настрій.

Запахи, що нас оточують, впливають на психоемоційний стан. Якщо аромат приємний, він може підняти настрій. Мандарини мають інтенсивний запах після очищення. Залиште їх в кімнаті, щоб зрозуміти, чи впливають вони на вас позитивно. Аромат цих фруктів допомагає зняти стрес, покращує настрій, бадьорить і надихає.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника