Чи існує дорога з Полтави на Місяць?


Більше 100 років тому жив у Полтаві великий мрійник Олександр Шаргей. Хлопець мріяв дістатися Місяця. Добре знався на фізиці й математиці, тому зміг науково обґрунтувати міжпланетні мандри. Олександр Шаргей змінить ім'я на Юрій Кондратюк та назавжди покине Полтаву. Саме цим шляхом астронавти США через 50 років дісталися Місяця! Цей маршрут носить назву "траса Кондратюка".

Внесок нашого земляка в космічні дослідження - безцінний та поза часом. На честь Юрія Кондратюка названий Полтавських технічний університет, вулиці різних міст, введена спеціальна іменна медаль, а також названий астероїд та кратер на зворотній стороні Місяця. 2014 року занесений до Міжнародної космічної Зали Слави Музею історії космосу у Нью-Мексико (США).

«Коли березневого світанку 1968 року я схвильовано спостерігав на мисі Кеннеді за стартом ракети, що мала понести корабель „Аполлон-9“ у напрямку до Місяця, я думав про українця Юрія Кондратюка, що розрахував трасу, по якій повинні були летіти троє наших астронавтів».
Д.Хуболт
 один з керівників американської космічної програми «Apollo»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника