Таємничий цвіт папороті


Зі святом Івана Купала пов'язано багато цікавих традицій та обрядів. Та особливу цікавість викликають легенди, якими воно оповите. Головна з них - про цвітіння папороті.
Так, існує повір'я, що саме в ніч на Івана Купала зацвітає кущ папороті. До речі, папороть - це одна з найстаріших рослин на землі. Вчені стверджують, що рослина ніколи не цвіте, проте людство придумало не одну легенду і прикмету про її rdsnre. Того, хто знайде і зірве її, вона наділить неймовірними силами і можливостями. Людина може стати невидимою, обертатися на будь-кого, розуміти мову тварин та відкривати квіткою замки скарбниць. Проте, тих хто занадто сильно намагається володіти нею чекає сумна доля. 

Та є і ті, хто знаходить її випадково та винагороджується за це. 


 
"Один селянин шукав своїх волів, а було це напередодні свята Івана Купала. Отож у пошуках худоби забрів у самі хащі лісу та й заблукав.

Незабаром настала ніч. Чоловік втомився, Ледве ноги волочить. А десь опівночі ще й гроза розгулялася. Грім, блискавка, шалений вітер з ніг збиває. Раптом чоловік за щось зачепився і саме в цю мить буря вгамувалася, щось засяяло і здалося, ніби земля захиталася під ногами та щось обпалило ногу.

Наступної миті знов стало темно, та селянин звідкись знав і де його воли, і шлях додому. Він знав про все: бачив як нечисть біжить від нього врозтіч, і як сяють у надрах сховані від людського ока багатства.

Коли ж селянин повернувся додому, то майже не довів до сказу і дружину, і дітей, бо ті чули, як він ходить по хаті, розмовляє, але не бачили його. Та тільки він зняв постоли, а саме туди випадково потрапила квітка папороті, як усі побачили його.

Не встиг чолов’яга нічого пояснити, як раптом у двері постукав якийсь подорожній купець і прямо з порога став просити, щоб йому продали постоли. Жінці він сунув у руки повну скриню коштовностей, і не встиг селянин отямитись, як ця дурепа віддала постоли чоловіка разом із квіткою.

Цієї ж миті селянин назавжди втратив мудрість і забув про всі дива, які з ним трапилися".


Джерело: proridne.org
Фото: moemisto.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника