Дитяча поезія для багатьох поколінь

 


17 лютого 1906 року народилася відома дитяча письменниця Агнія Барто, а це значить, що в цьому році відзначатиметься 115 річниця із Дня народження. На віршах поетеси виросло не одне покоління дітей, які і зараз з легкістю можуть процитувати її чудові строки. 

Творчий доробок поетеси відомий, але чи знаєте ви якою вона була особистістю? Вже дата її народження має свою цікавинку. "Офіційно" вона народилася в 1906 році, але дослідники вважають, що це сталося через два роки. Плутанина виникла через те, що Барто, рано пізнала бідність і голод, хотіла влаштуватися на роботу, але їй для цього "не вистачало" пари років. Тому вона підробила свої метрики. Також цікавий факт, що майбутня поетеса закінчила хореографічне училище, і, навіть, рік була балериною в театральній трупі.

Агнія Барто показала себе як чудова радіо ведуча і кіносценарист. Протягом 10 років на радіо "Маяк" виходила її авторська програма "Знайти людину", в якій поетеса допомагала возз'єднатися сім'ям, діти з яких пропали в роки війни. Передача допомогла возз'єднати майже 1000 сімей. Окрім цього, разом з Ріною Зеленою вона написала сценарій фільму "Підкидьок" (1939), а в повоєнні роки стала автором ще п'яти кіносценаріїв. 


Цікаво, що письменниця рідко присвячувала віршовані рядки своїм дітям, а лише чужим. .Під час війни, коли поетеса з сім'єю відправилася в евакуацію, вона пішла працювати слюсарем на завод - саме там були всі міські підлітки, які посіли місця у верстатів замість дорослих. Пізніше поетеса намагалася проводити з дітьми  більше часу - ходила в дитсадки, школи, дитбудинки, цікавилася розмовами малюків на вулиці. За словами Агнії Барто, тільки так можна було писати хороші дитячі вірші.

Незвичайна жінка з чуйним серцем, яка відчувала дитячі серця, ніби вони билися в її грудях.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника