Сподвижник великої справи

 


Чарівний світ казки захоплює і причаровує. казка живе в кожній людині, бо це - частина нашого дитинства. Вона навчає нас мріяти та відкривати світ прекрасного. Одним з найвідоміших казкарів є Брати Грімм. Так, сьогодні, 24 лютого, виповнюється 235 років з Дня народження Вільгельма Грімма.

Саме він одним з перших в Європі увагу до фольклорних творів привернув увагу. Відновлення давніх німецьких та скандинавських пам'яток літератури, збирання та видання народних казок, пісень, легенд, створення "Німецької граматики" та "Словника німецької мови", написання десятків ґрунтовних історичних праць - ось далеко не повний перелік творчої спадщини Грімм.

Брати Вільгельм та Якоб Грімм

Пошук талановитих оповідачів, відбір найцікавіших сюжетів було справжнім сподвижництвом молодого вченого. Такі відомі сьогодні казки як "Шість лебедів", "Столику накрийся", "Пані Метелиця" та багато інших, були зібрані автором у народі та з оповідок старої служниці - бабці Марії.

Титульна сторінка першого видання "Словника німецької мови"

 Праці Вільгельма Грімма швидко привернули увагу науковців, завоювали любов широкого кола читачів. З  1812 року до 1886 року у Німеччині вийшло 21 видання "великого" та "малого" збірника. Вже на той час книги неодноразово перекладалися англійською, французькою та іншими мовами. У 1919 році вийшло 4-томне видання українською. Поодинокі ж казки з'являлися в українській періодиці ще в ХІХ столітті.

Сьогодні діти багатьох країн захоплюючись читають та перечитують мудрі, дотепні, повні бурхливої фантазії та мистецької витонченості казки, зібрані Вільгельмом Гріммом. Його внесок та його брата Якоба в скарбницю світової культури важко переоцінити.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника