Між буденністю й казкою

 

Едіт Несбіт - всесвітньо відома британська письменниця, автор понад 60 романів для дітей та підлітків. Її книги надзвичайно популярні, входять до золотого фонду світової дитячої літератури.  Ця жінка випередила час, в якому їй довелося жити.  15 серпня виповнюється 165 років з дня народження  класика англійської казкової літератури. До цієї дати працівники бібліотеки підготували публікацію про Е.Несбіт.

Майбутня письменниця народилася в далекому 1858 році в графстві Суррей, Англія в багатодітній родині. В 1880 році, вийшовши заміж, Едіт почала писати, щоб утримувати п’ятьох дітей. Їй, як і багатьом іншим письменникам, доводилося долати досить поширений скепсис свого часу щодо необхідності літератури для дітей. Заробляючи письмом, вона у 1897 р. опублікувала перші розділи роману «П’ятеро дітей та ельф», і ця дата ознаменувала народження однієї з найпопулярніших дитячих письменниць. Роман "Діти залізниці", написаний в 1906 році, став улюбленими серед дітей і дорослих у багатьох країнах світу. Померла письменниця у 1924 році, здобувши визнання і заслуживши палку прихильність читачів.     





 







Аналіз творчості Е. Несбіт на зламі епох, говорить про те, що вона виявила себе, з одного боку, типово вікторіанським автором, а з іншого - дивовижно сучасним. Її манера створювати історії, в яких розмивається грань між реалізмом і фантазією, послужила джерелом наслідування для багатьох авторів. Хоча сама письменниця не була родоначальницею прийому вторгнення чарівництва у повсякденне життя дітей, вона використовувала його так своєрідно, що Дж. Роулінг, К. Льюїс визнавали незаперечний вплив книг Е. Несбіт на їх творчість. Ця британська письменниця заклала основу сучасної казкової літератури для дітей. До числа її відкриттів відносяться накладення традиційної схеми чарівної казки на сучасне життя та створення живих дитячих характерів, вона широко застосовує логічну гру як двигун сюжету. Творчість Е. Несбіт  жанрово різноманітна. Авторка писала повісті, сонети, вірші, романи для дорослих, але літературна слава прийшла до неї з творами для дітей. Серед її прихильників були О. Уайльд і Г. Веллс (саме він став пізніше її другом). Письменниця створювала казки, поєднуючи чудеса і дивовижні пригоди із самими звичайними та буденними речами. Новаторством літературної казки письменниці стала поява образу дитини у ролі головного персонажа, що знаходиться на початку свого шляху до зрілої особистості, але вже повною мірою розуміє недосконалість реального світу і прагне змінити його на краще.


Повісті Е.Несбіт неодноразово екранізовано, а «П’ятеро дітей та ельф» в Японії випущено як аніме-серіал.

Кого зацікавила творчість цієї талановитої письменниці, звертайтесь до бібліотеки, почитати твори Едіт Несбіт для дітей.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника