Наближення осені

 Останній день літа залишає терени цього року спекотним сонячним днем. Якби нам не хотілося, але осінь завтра повністю увійде в наші дні. Хоча, синоптики обіцяють теплу пору, та все ж певний смуток наповнює серце. Проте, саме восени відбувається чимало цікавого та унікального.

 У Південній півкулі Землі осінь триває з березня до травня.

Осіннє рівнодення припадає на 22-23 вересня. У цей час на Землю надходить найбільша кількість сонячної енергії, а через сонячну інтерференцію іноді виникають проблеми з бездротовим зв'язком.


Осіння депресія — аж ніяк не вигадка. Їй піддається близько 5 відсотків населення.

Листя на кронах дерев починають жовтіти через те, що в них зменшується кількість хлорофілу.

На екваторі осені не буває зовсім. Як, утім, і весни.


На мові мікмаків, індіанського народу, який проживає на території Канади, деякі дерева названі відповідно до звуків, які восени видає вітер, що дме крізь їх листя через годину після заходу сонця.

Згідно зі зібраною вченими зі США статистикою, люди, народжені восени, в середньому, живуть довше, ніж ті, хто народився в іншу пору року.


У поезії та музиці осінь зазвичай асоціюється зі смутком та ностальгією.

Слово «осінь» у різних мовах походить від слів, що означали збирання врожаю - споріднене з прус. assanis «осінь», гот. asans «пора жнив, літо», двн. aran, arn «жнива», нвн. Ernte «тс.», дісл. ǫnn «польові роботи», а також із гр. ὀπώρᾱ «пора збору овочів, осінь» (з *οπ+ωσαρα).

Давні кельти вважали осінніми місяцями серпень, вересень та жовтень.

Якби там не було, але осінь - найкраща пора для затишного читання. Тож запасайтеся книгами!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника