Погляд у майбутнє Станіслава Лема


12 вересня виповнюється 102 роки з Дня народження відомого польського письменника-фантаста Станіслава Лема. Унікальні твори письменника дозволили увійти йому до когорти сучасних класиків. Окрім футуристичної та фантастичної тематики, Лем підіймав філософську тематику. В  його книгах висвічується проблематика виснаження природних ресурсів та загальна технологізація суспільства. Тож ознайомимо вас з деякими цікавими фактами про цього унікального письменника:

1. Письменник народився у Львові у 1921 році у сім'ї лікаря. На той час це була територія Польщі.


2. До 4 років навчився писати та читати.

3. Прагнув вступити до політехнічного університету, проте навчався медичному фаху. цікаво, що диплом він не отримав, оскільки не хотів здобувати спеціальність військового хірурга. Тож мав лише довідку, що пройшов курси.



4. Під час Другової Світової війни працював в гаражі механіком, де беручи вибухівку чинив антифашистський опір.

5. Вперше його твори були опубліковані в 1946 році. 



6. Літературний успіх прийшов до письменника з виданням твору "Астронавти", хоча сам автор ставився до свого доробку зі скепсисом. 

7. Лем був почесним членом Американської організації письменників-фантастів SFWA , з якої його виключили через 3 роки за критику американської науково-фантастичної літератури. Пізніше SFWA запропонувала йому звичайне членство, яке вже сам Лем його відхилив.



8.  Останньою великою літературної працею фантаста став роман “Фіаско”, опублікований в 1987 році.

9. Станіслав Лем володів польською, українською, англійською, німецькою та французькою мовами.


10. Письменник обожнював солодощі, тому в кабінеті тримав запас халви і марципану в шоколаді. Також захоплювався темою автомобілів, читав Генріха Сенкевича, слухав Бетховена і “Бітлз”, дивився “Зоряні війни” і бондіану.

Станіслав Лем випередив свій час та задав шлях до майбутніх поколінь. Тож кожному варто звернути увагу на його творчий доробок, щоб осягнути поняття про позаземні цивілізації та технологічний розвиток нашої планети.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника