Історія джинсового світу


Сучасний світ важко уявити без джинсів. Цей елемент одягу вже давно зайняв провідне місце у більшості гардеробів. Штани, шорти й спідниці, куртки, комбінезони, й, навіть, повзунки, сумки, кеди – усе це з джинсу. Останнім часом з цього матеріалу почали створювати картини, подушки та шпалери.

Якщо ви думаєте, що першими в джинсах почали ходити модниці та модники з усього світу, то глибоко помиляєтеся. Першими моделями джинсів були цупкі бавовняні штани, пофарбовані у колір індиго, які носили моряки. До речі, назва «джинс» якраз і пішла від назви «індиго», оскільки цей барвник  сторіччями виробляло й розповсюджувало місто-порт Генуя (фр. «Дженоа»).


Проте, широка популярність джинсів зародилася в США, а саме в місті Сан-Франциско, де у 1867 році була заснована перша марка «Levi’s» (Левайс), яка і сьогодні користується широкою популярністю. В ті часи джинси носили лише трударі шахт, ковбої і будівельники. Лише в 1940 році фірма почала шити перші джинси для жінок, які відрізнялися наявністю блискавки замість ґудзиків.

Наступними після «Levi’s» в 1932 році джинси почали випускати німці, організувавши фірму «Mustang». В 60-ті роки джинсові штани активно шилися в Італії (Rifle) та  Англії (Pepe Jeans). І пішла-поїхала по світу джинсоманія! 

Історія джинсів і сьогодні перебуває в розпалі. Чи чули ви щось про українські народні джинси? Ви власноруч можете створити такі, вишивши на них візерунки з народними мотивами. Результат - дуже модний та майже автентичний виріб.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника