Це загадкове слово «графіті»


 Чи знали ви, що надписи на стінах, які мають назву «графіті» утворилися задовго до появи фарби у балончиках?

Графіті (італ.qraffiti, буквально- видряпані)- стародавні написи й малюнки, зроблені гострими предметами на стінах архітектурних споруд, керамічних виробах та інших речах. Популярності та широкого розповсюдження написи набули за античності та середньовіччя.

На стінах давньоруських храмів, таких як Софійський собор, Видубецький монастир, Кирилівська церква були знайдені графіті, що датуються ХІ- ХVII століттями. Загалом, церковні графіті написані кирилицею. Серед них розрізняють 

звернення до  Бога

історичні записи

поминальні 

побутового характеру

окремі імена.


Також чимало графіті ХІ-ХІІІ ст. зафіксовано на різноманітних виробах, таких як плінфи (цегла), посуд, ливарні форми і т.д..

На княжих хорах у Софії виявлено графіті з іменами матері князя Святополка Володимировича княгині Олисави та його синів. Зроблені вони були на їхнє замовлення в 1019 р. 

Цікавими є записи про грім, що прогуркотів 3 березня 1052 р., про мир на Желяні, укладений наприкінці ХІ ст. між князями Володимиром Мономахом , Святополком Ізяславичем та Олегом Святославичем і т.д.

 Найдавніші датовані написи з 1018 по 1036рр., виявлені на фресках в різних місцях собору Софії Київської. Їх наявність свідчить про створення Софії в другому десятиріччі ХІ ст. 

Перша відома нам купча теж була створена у ХІІст методом графіті. В ній засвідчено купівлю «княгинею Всеволодовою» Боянової землі. Куплена Марією Мстиславівною, дружиною київського князя Всеволода Ольговича, земля, можливо, належала славетному співцю-сказителю Бояну, що згадується в «Слові о полку Ігоревім».

Тож, як ми бачимо історія графіті веде нас до прадавніх часів, а значить все в історії циклічно.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника