Рафтинг. Для любителів екстриму

Тисячі людей влітку віддають перевагу активному відпочинку та екстремальним видам спорту. Дехто вибирає екзотичні серфінг, віндсерфінг і кайт, інші – більш звичні для нас стрибки з парашутом, велоспорт або спуски бурхливими річками – рафтинг. Саме про нього й хочуть розповісти працівники бібліотеки.

 Рафтинг – це сплав гірськими річками з проходженням природних і штучних перешкод на надувному човні (рафті). Слово «рафтинг» походить від англійського «рафт» – пліт. Це командний вид спорту, кожен учасник під час сплаву виконує певні функції, а екіпаж повинен виконувати команди лідера-капітана. Для занять знадобиться спеціальне спорядження: водонепроникні костюми, взуття, каски й обов’язково рятувальні жилети. Все яскравих кольорів, аби їх легко було помітити в бурхливій річці.

Рафтинг розділяють на спортивний та туристичний. Рафтинг-тури організовуються через туристичні агентства й можуть тривати до кількох днів. Турагенства надають учасникам турів обладнання, забезпечують трансфер і харчування. За міжнародними стандартами, річковим порогам присвоюється категорія складності: від 1 до 6 рівня. Проходження перешкод 1 та 2 категорії вважається досить легким і не вимагає особливої майстерності й спеціальної підготовки. А от 4, 5 і 6 рівні річок здолати під силу лише професійним спортсменам і досвідченим любителям.

Сплав річками – заняття, відоме людству з давнини. Використовувати ж для сплавів надувні рафти почали після війни у Вєтнамі. Саме там вперше застосували надувні човни для доставки вантажів на американські військові бази. У середині ХХ століття сплав по річках почав формуватися в окремий вид спорту. У 90-х роках ХХ століття були сформовані правила рафтингу та зявилася Міжнародна федерація рафтингу.

Найкращими місцями для гірських сплавів у Європі вважаються Хорватія, Італія, Норвегія та Туреччина. Хоча річки тут переважно середнього рівня складності, сплави по них цікаві й захопливі. 

На теренах України рафтинг також популярний. Наші спортсмени надають перевагу сплавам по гірських річках Карпат. Найпопулярнішими річками вважаються Чорний і Білий Черемош, Чорна та Біла Тиса, Дністер, Случ, Прут, Стрий. Для любителів спокійного рафтингу й мальовничих пейзажів пропонуємо рафтинг по Дністру, Десні, Ворсклі, Сіверському Донцю. Надзвичайно люблять шанувальники водного туризму й Південний Буг.

Найкращим часом для сплавів вважається весняна пора, тоді сніги в горах тануть і русла річок стають більш повноводими. Однак при достатньому рівні опадів сплав можливий і в літні місяці.

Якщо ви не уявляєте свого життя без адреналіну, то радимо обов’язково спробувати рафтинг, адже це і корисно, і цікаво! 


                                                       Бажаємо вам гарного відпочинку й яскравих вражень!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника