Волноваха – Місто-герой України


На півдні Донецької області, на одній з найвищих точок Приазовської височини,  розташоване місто Волноваха. Зявилось воно за часів будівництва Катерининської залізниці на початку 1880-х років.

Місто-герой України – почесна відзнака, встановлена Президентом України 6 березня 2022 року для відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст від збройної агресії росії проти України. Цією почесною відзнакою нагороджено десять українських міст. Однією з перших цю відзнаку отримала Волноваха. Під час повномасштабного вторгнення місто було майже повністю знищене, а місцеві жителі – евакуйовані. З 11 березня 2022 року місто знаходиться в окупації.

6 березня 2024 року бібліотека-філія №10 Центральної бібліотеки ПМТГ разом з Центром підтримки ВПО Волноваського району Донецької області організували зустріч земляків – мешканців Волноваського району.

На захід завітали почесні гості: директор Департаменту культури, молоді та сім’ї  Полтавської міської ради Олена Ромас, начальник управління культури Департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради Ольга Тертична, директор Центральної бібліотеки Полтавської МТГ Таміла Дузенко та голова Волноваської районної ради Донецької області Сергій Демченко.





На початку зустрічі прозвучав Гімн України. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять захисників, які віддали свої життя відстоюючи свободу й незалежність України та загиблих цивільних. Учасники зібрання переглянули документальний фільм про Волноваський район, яким він був до війни, ознайомились з переглядом літератури «Волноваха – Місто-герой України». Продовжився захід творчою програмою від колективу будинку культури с. Вільне Хлібодарівської ТГ Донецької області. Звучали авторські вірші Світлани Фоменко та пісні.



Віримо, що кожен тимчасово окупований населений пункт України обов’язково буде звільнений й скрізь майорітиме український прапор!

        







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника