Вишивана історія

          Напередодні Всесвітнього дня вишиванки, що відзначається в цьому році 16 травня, в бібліотеці був проведений інтерактивний етнографічний захід «Вишивана історія». Продовжуючи розповіді про українські звичаї та традиції, захід підготувала й провела для внутрішньо переміщених осіб з Донеччини співробітниця Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Катерина Штепа.

Вишиванка – українське традиційне національне вбрання. Це культурне явище, що поєднує в собі найрізноманітніші зразки традицій вишивки нашого народу з найдревніших часів й донині, з усіх куточків України. В кожному регіоні нашої країни техніка вишивання, орнамент, традиційні кольори, якими вишивали сорочки є різними. Вишиваючи, наші предки малювали свою долю, відтворюючи на полотні таємничі древні знаки як обереги, як коди свого роду. Узори вишиванок – це особливі письмена, в них немає нічого зайвого, кожна деталь не випадкова.

Присутні на заході дізнались про сакральне значення української вишитої сорочки, її роль в житті українців, якими були вишиванки на Полтавщині, про вишивку «білим по білому» та історію появи Дня вишиванки.






У вишитих сорочках відтворена й збережена священна сила роду, енергії природи й божественне начало. Тому так шанують українці вишиванку, одягають її, пишаються нею й зараз. Нині вишиванка стала символом, який обєднує українців у всьому світі, символом свободи, непокірності, солідарності.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

Песики Гавчики святкують