Весна іде - свята несе...

 


Віночок весняних свят: народні традиції та обряди.

Весна іде.

Ще зовсім недавно важко було сонечку пробитися промінням  крізь хмари. 

Таж ось сонечко вже бавиться. Ще не припікає як слід, а тільки лагідно доторкається до обличчя.

 Це ж березень місяць на порозі – перший місяць весни! А чи розвісили ви шпаківні? Десь уже мчать до нас з далеких країв заклопотані, веселі шпаки. Їм треба хатинку, щоб вивести своїх діток. Так само прилітають по черзі й жайворонки та зяблики. Теж наші перші весняні гості.

 А по-справжньому сонце почне оживляти все після 21 березня, коли день дорівнює ночі. А далі дні почнуть збільшуватись, а ночі коротшати… Йде справжня весна, щоб враз перемогти зиму.



Перша квіточка у віночку – Масляна.

Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною.  Це останній тиждень напередодні Великого посту. Останній день Масляної- Прощена неділя. 


Друга квіточка у віночку - Сорок святих.

Сорок святих мучеників севастійських- це була найкраща дружина у війську давньоримського імператора Лікія. Сорок дружинників були пов’язані вірою, відмовлялися від почестей, і багатства, але не погоджувалися принести жертву язичницьким богам. 

Третя квіточка у віночку - Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Благовіщення символізує початок нового хліборобського сезону. Свято пробудження землі. Цього дня не можна робити жодної роботи - кажуть на Благовіщення, навіть птиця гнізда не в’є. На Благовіщення зі свого з-під землі повертаються змії, жаби та ящірки.

А ще на Благовіщення «топчуть ряст». Відшукавши кущик рясту, топчуть його босими ногами та примовляють: «Топчу, топчу 

 ряст, Бог здоров’я дасть, дасть!»


Четверта квіточка у віночку - Вербна неділя.

Верба першою зустрічає весну, розквітаючи  «котиками» на гілках - саме тому вона стала символом життєвої сили. На Вербну неділю у церкві освячують вербові гілочки і ставлять їх на покуті – найпоширенішому місці, біля образів. Освяченими вербовими гілочками «б’ють» друзів та рідних, примовляючи побажання: 

«Верба б’є,не я б’ю,

За тиждень Великдень!»










Джерело: Брати Капранові "Веселих свят" 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника