Микола Гоголь - постать-загадка

 


1 квітня День народження відомого українського класика Миколи Гоголя. Загадкова постать письменника, як і його твори, вже давно викликають чимало суперечок як серед літературознавців, так і серед читачів. В чому ж особливість талановитого земляка? Які загадки приховані в його біографії? Ми розповімо 10 незвичайних фактів про Миколу Васильовича Гоголя.

Батько письменника Василь Гоголь-Яновський
Мама письменника Марія Гоголь-Яновська

  1. Всього в родині Гоголів було 12 дітей. Письменник був третьою дитиною.
  2. Микола Гоголь мав феноменальну пам'ять, з легкістю запам'ятовуючи величезні обсяги інформації.
  3. Письменник з юних років захоплювався шиттям і в'язанням - він кроїв і шив чудові сукні, які дарував сестрам, а також шийні хустки для себе.
  4. Класик забирав цукор з готелів, де зупинявся, щоб потім їсти його за роботою. Гоголь взагалі був великим любителем солодкого - міг за один раз повністю з'їсти банку варення.

  5. Зазвичай ходив по алеях і вулицях з лівого боку, тому постійно стикався з перехожими.
  6. Гоголь зникав з кімнати, як тільки з'являвся незнайомець, оскільки побоювався його.
  7. Одним з улюблених досліджень письменника була історія рідної України. Просив рідних про детальний опис українських перекладів, традицій і костюмів.
  8. Першою публікацією Миколи Васильовича стала поема «Ганц Кюхельгартен», яка вийшла під псевдонімом «В. Алов ». Критики сприйняли її холодно. Розчарований письменник викупив весь тираж і знищив його.

  9. Микола Гоголь колекціонував видання книг маленьких розмірів. Незважаючи на повну байдужість до математики і навіть нелюбов до цифр, письменник замовив собі математичний довідник, бо розмір книжечки був всього 10 на 7 сантиметрів.
  10. У своєму заповіті Микола Гоголь просив відкрити своїх сестер притулок для дітей.
Як бачимо, творчість Миколи Гоголя така ж цікава та незвичайна як і його постать. Можливо, в цьому і є секрет її популярності.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника