Сторінки творчості славетного земляка

19 серпня виповнюється 120 років від дня народження Олеся Донченка. Десятки поетичних і прозових творів, що вийшли з-під його пера, принесли йому заслужену славу талановитого дитячого письменника України.

Олесь (Олександр) Донченко народився у полтавському краї в с. Великі Сорочинці в 1902 році. Його батько був учителем, і хлопчик зростав у атмосфері поваги й любові до книжки. Мати знала безліч народних пісень, казок. «Він багато читав, і прочитане глибоко западало йому в душу, формувало його світогляд і душевні якості, викликало гаряче бажання і собі так писати“ (згадувала сестра письменника Наталя). Невичерпним джерелом, що живило  серце хлопця, була й рідна природа.

Ще навчаючись в гімназії Олесь захопився літературою, весь вільний час віддавав читанню, тоді ж почав писати. Якось його запросили на літературний гурток почитати вірші… і гімназією пронеслася чутка: об’явився новий поет! Це був початок літературного шляху.

Коли юному поетові було шістнадцять років, в місцевій газеті з’явився його перший вірш - «Журливая пісня». Перша збірка поезій «Червона писанка» вийшла у 1926 році. Але саме проза стала його творчим покликанням. Поштовхом до написання саме дитячих творів був тогочасний брак творів для дошкільнят і школярів.

12 квітня 1954 року Олеся Васильовича Донченка не стало. Тридцять років він пропрацював на ниві дитячої літератури. Він був добрим, мудрим другом, учителем і порадником для дітей. Кращі твори Олеся Донченка витримали випробування часом й лишились як заповіт молоді любити життя, землю, свій рідний край.

 Працівники бібліотеки пропонують відеопрезентацію про творчий шлях О.Донченка.


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника