"Розкажи мені, серце..."

 


29 вересня відзначається Всесвітній день серця. Майже всі книги написані серцем, про серце і для серця. Звісно, метафорично, але це суті не змінює. Тож, давайте дізнаємося, що ще цікавого приховує цей чутливий орган людського організму.

Серце – дивовижний орган. Його вага у дорослої людини – майже 300 грамів, а у новонародженої дитини – всього 22 грами, це приблизно 0,8 відсотка від усієї маси тіла.


У дорослої людини нормальним вважається серцебиття 60-85 ударів за хвилину, тоді як у новонародженого малюка цей показник може досягати 150 ударів.

Коли нам доводиться приймати складне рішення, ми нерідко кажемо, що "зробили цей вибір серцем", що є правдою. Серцевий ритм впливає на наші почуття, емоції і навіть інтуїцію – від болю та співпереживання іншій людині до підозр.


Щоб дізнатися, якої величини ваше серце, достатньо стиснути кисть у кулак. Розмір серця буде майже такий самий. А якщо взяти в руку тенісний м'яч і стиснути його з максимальною силою, ви дізнаєтеся, яке зусилля докладає ваш серцевий м'яз, щоб щомиті прокачувати кров по організму.

Протягом життя серцевий м'яз прокачує кровоносними судинами майже півтора мільйона барелів крові. Якщо заповнити нею вантажний поїзд, знадобиться щонайменше двісті цистерн.


У пар, які живуть разом, а також просто близьких друзів або колег, що тісно співпрацюють, серцеві ритми підлаштовуються один під одного.

Серце може спокійно функціонувати і поза грудної клітки .Серцевий м'яз унікальний, він єдиний у людському тілі, скорочення якого не підкоряються головному мозку.


"Розбите серце" - не лірична вигадка. На тлі стресу та емоційної травми організм виробляє гормони, які викликають перенапругу серцевого м'яза. Через це може виникнути серцебиття та навіть інфаркт.

Бережіть серце та любіть на всю його силу!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника