Голос, що підкорив світ

Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року. В 6 років вона вперше сіла за фортепіано, з 10 років співала в хорі. Отримала хорошу освіту – навчалась в Тернопільській класичній гімназії, в школі товариства «Приятелі музики», у Львівській консерваторії.

В 1893 р. дебютує у Львівській опері в партії Леонори («Фаворитка» Г.Доніцетті) та Сантуцци («Сільська честь» П.Масканьї). Потім їде до Італії навчатися співу й драматичному мистецтву. У 1894 році Соломія підписує контракт із Львівською оперою, здобуває прихильність поціновувачів опери у Кракові та Варшаві. Так почався шлях неперевершеної оперної діви.

 В 1906 р. відбувся її дебют в театрі «Ла Скала» в опері Вагнера «Саломея».

 Перебуваючи в зеніті слави, Соломія вирішила піти з оперної сцени й присвятити себе концертній діяльності. В 1925 році бере участь у концерті на запрошення королеви Італії. У 1927-1928 роках здійснює велике турне по США та Канаді, в 1928 р. – прощальний концерт у Римі.

У серпні 1939 р. співачка відвідала Галичину та через початок Другої світової війни не змогла повернутися до Італії. Війна й обставини зробили її заручницею радянської влади. Після війни й до кінця життя вона викладала в Львівській державній консерваторії.

Останній концерт Крушельницької відбувся наприкінці 1949 року у Львівської філармонії. Соломії Амвросіївні було 77 років…

В 1952 році їй присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв УРСР. Померла Соломія Крушельницька 16 листопада 1952 року, похована у Львові на Личаківському цвинтарі поруч з могилою Івана Франка.

Вона піднялась до висот найкращих співаків світу завдяки своєму таланту і наполегливій праці, виконувала найскладніші оперні арії, виступала на кращих оперних сценах.

Працівники бібліотеки підготували відеопрезентацію до 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької.        

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника