Майстер жанру «короткої розповіді»


                                                                 (до 160-річчя від дня народження О.Генрі)

        Американський прозаїк О.Генрі народився 11 вересня 1862 року в Грінсборо штату Північна Кароліна.

  За своє життя О.Генрі (Вільям Сідні Портер) прославився як письменник, потрапив до в’язниці, був ковбоєм на ранчо, служив у банку, працював в аптеці. Він був і бухгалтером, і креслярем, і касиром, і репортером… Письменник пройшов багато поневірянь, перш ніж досяг багатства та популярності.  Всього за життя він написав 273 розповіді, які перекладені  багатьма мовами світу і тільки один великій твір — роман «Королі і капуста». Повне зібрання його творів становить 18 томів.

Чому ж Вільям Сідні Портер обрав собі псевдонім О.Генрі? Остаточної відповіді немає та існує кілька версій походження псевдоніму. Деякі дослідники вважають, що він взяв його з такої причини: рано втративши матір, а через деякий час батька, Вільям був змушений рано піти на роботу - у 15 років він працював в аптеці. Потім у банку, де він працював, була виявлена недостача — і всю вину звалили на нього. Відбуваючи трирічний термін у Коламбусі він працював в тюремній аптеці. Вирішивши сховатися за псевдонімом, він згадав, як у свої юні роки, працюючи в аптеці, йому часто доводилося користуватись довідником іменитого французького колеги Етьєна Оссіана Анрі. Трансформувавши це ім’я письменник знайшов псевдонім для публікації своєї творчості. У 1899 році він написав оповідання «Різдвяний подарунок Діка-Свистуна», воно відразу було надруковане в «М'к-Крю меґезін». Проте і це ще далеко не остаточна версія походження «О.Генрі». Ще одна гіпотеза — Портер використав перше-ліпше прізвище, яке йому спало на думку. Біографи досі висувають припущення походження вигаданого прізвища – аж до скороченої назви в’язниці, де відбував термін письменник.

О.Генрі - майстер стислих історій, він брав за основу сюжету історії знайомих, а іноді викуповував у сторонніх ідеї творів. Герої оповідань О.Генрі — прості люди, звичайні американці: клерки, ковбої, фермери. Вони не вирішують глобальні проблеми, а живуть буденним життям, в якому є і смішне, і сумне, і підлість, і шляхетність. В новелах звучить сатира, пародія, комічний гротеск. Оповідання О.Генрі динамічні, написані простою мовою. Особливістю його творів є несподіваний, але в основному щасливий фінал. 

Знамениті «Дари волхвів» були написані після того, як Портер примчав до вмираючої дружині на Різдво. Він встиг попрощатися з коханою в це світле свято, а вона – піднести чоловікові останній подарунок – золотий ланцюжок для його годинника. Бідна жінка не знала, що  годинник Портер продав декількома днями раніше, щоб придбати квиток до рідного міста.

Перша книга оповідань О.Генрі, що часто класифікується як роман,— «Королі й капуста» — вийшла в 1904. За нею пішли: «Чотири мільйони» (1906), «Непогасний світильник» (1907), «Серце Заходу» (1907), «Голос міста» (1908), «Благородний шахрай» (1908), «Шляхи долі» (1909), «Вибране» (Options, 1909), «Точні справи»(1910) і «Вир» (1910).



Письменник помер 5 червня 1910 року в Нью-Йорку у віці 47 років.

У збірку «Постскриптуми», видану вже після смерті О.Генрі, увійшли фейлетони, нариси, гумористичні замітки, написані ним для газети «Пошта» (1895–1896).

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника