Готуємось до свята Маланки

    Споконвіку українці, напередодні Нового року (за старим стилем), за давньою народною традицією, справляють Щедрий вечір, або свято Маланки – веселе свято з обрядами, забавами, багатим святковим столом. Це свято є органічним поєднанням дохристиянських і християнських звичаїв. В цей день, під вечір, ходять щедрівники та проводиться обряд «Водіння Кози». Наш народ має унікальні традиції,  які варто всім нам памятати та зберігати для наступних поколінь.

     Чудового зимового ранку в бібліотеці для третьокласників  ПЗШ №29 була проведена народознавча година «Коза йде – Новий рік веде». Підготували й провели захід завідувач сектором соціокультурної діяльності Центральної бібліотеки ПМТГ Олексій Орел та працівники Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського. Школярі познайомились з головними героями святкувань – Маланкою й Козою, дізнались багато цікавого про традиції святкування Щедрого вечора на Полтавщині:  які страви готували, яких обрядових пісень співали. Діти з задоволенням прийняли участь в костюмованих іграх та розвагах.

На Маланки на святковому столі мають бути вареники з різноманітними начинками. Ліпленням вареників з солоного тіста під час майстер-класу зайнялися хлопчики й дівчатка. А ще виготовляли новорічних янголів. У дітлахів був піднесений настрій від зроблених власними руками поробок та отриманих солодких подарунків.












Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника