З традиціями через віки

 
    Час змінює традиції народів, надаючи нових рис до звичного. Кожна епоха диктує свої правила, але основа все ж залишається незмінною. До новорічно-різдвяних свят у наших пращурів було особливе ставлення. Трудячись цілий рік та переживаючи нелегку зиму, люди намагалися, за рахунок ритуалів та традицій, надати цим дням особливої святковості.

   15 грудня у бібліотеці пройшов захід «Свято зимового сонцестояння». На майстер-класі школярі разом з працівниками Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського та завідуючим сектором соціокультурної роботи ЦБ ПМТГ Олексієм Орлом пізнавали унікальні традиції новорічно-різдвяних свят. 

Так, школярі 5-6 класів школи №19 не тільки прослухали цікаву інформацію про обряди, а й мали змогу зліпити 5 різних видів вареників, так як це є давньою традицією свята Маланки – одного з найстаріших свят слов’ян. Помічниками у створені смаколиків стали герої Меланка та Коза, яка є одним із основних персонажів різдвяного вертепу. У формі гри, діти рятували Козу, залазили у мішок та співали колядки. Знатно попустувавши та повеселившись, школярі зробили своїми руками янголів.










Неймовірно цікаве та захоплююче дійство надало цим непростим дням казкового настрою. Діти, які звикли до онлайн формату навчання і спілкування, з особливим ентузіазмом поринули в цю атмосферу та змогли хоч на годинку відволіктися від усіх негараздів сьогодення.

Традиції українського народу пережили лихолітні століття, а значить наша задача берегти і плекати їх, передаючи наступним поколінням.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника