Гори – пам’ятники природи

 11 грудня відзначають Міжнародний день гір, встановлений він за рішенням 57-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року.

Гори займають близько 1/4 поверхні планети  і є домівкою для майже 12% населення. Це – заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води усіх основних річок Землі. Найвища вершина Землі — гора Еверест. Гори дають прісну воду, енергію та продовольство – ресурси, яких у майбутньому буде все менше й менше. При цьому гірські райони є надзвичайно вразливими під дією змін клімату, знеліснення, деградації ґрунтів та інших катастроф. Погіршення стану навколишнього середовища призводить до посухи, зсувів, обвалів та інших стихійних лих в горах, тому так важливо дбати про збереження гір.

В Україні є Карпатські (найвища гора Говерла, висота 2061 м)

та Кримські гори (найвища вершина – гора Роман-Кош, висота 1945 м).

Європа також славиться горами. Найвищою горою в Західній Європі вважають Монблан (висота 4810 м), розташована  вона в Альпах, на кордоні Франції та Італії.

До Міжнародного дня гір працівники бібліотеки пропонують ознайомитись з деякими  цікавими фактами про Карпати:

-            Першою геологічною картою в Україні була геологічна карта Карпат,  складена С. Сташицем в 1809 р.

-     Найбільш високогірна конструкція була встановлена в 1996 році на г. Говерла — це 5-метрова стела, на якій розміщено жовто-блакитний прапор і тризуб.

    Найвищим населеним пунктом України є село Віпчина, яке знаходиться в Карпатах, в Чернівецькій області. Висота його 1100 м над рівнем моря.

-         У Карпатах знаходиться найбільше озеро в Україні — Синевир. Воно утворилося приблизно 10 тисяч років тому. Його площа близько 7 га, глибина - близько 24 м. Розташоване озеро на висоті 989 м над рівнем моря.

-             У 1907 році в Карпатах виявлені викопні тварини кінця льодовикового періоду. На глибині близько 12 з половиною метрів знайшли мамонта, а ще глибше — величезного оленя, носорога, різних птахів і представників класу земноводних.

-            Найбільша ширина Карпат досягає 430 км. В Карпатах розташовано більше 20% лісового запасу всієї України.

-             Карпатським горам понад 25 млн років,  за природними мірками вони ще досить молоді.


Людина настільки не раціонально використовує природні ресурси, що за останні десятиліття території лісів скоротилися майже втричі. Якщо так буде й надалі, то горам загрожує важка доля. Через вирубку лісів в горах почастішали повені. Свою “лепту” внесли і туристи. Вздовж доріг та в горах можна зустріти купи сміття, Звичайно, це позначається на екологічному стані місцевості.

Вирушаючи в Карпати не забувайте, що чистота планети насамперед. Не чекайте поки настане Міжнародний день гір, ставтеся до них з повагою в будь-який день. Відпочивати приємно в чистій місцевості! 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника