Мова єднає!

 Мова - невід’ємна частина особистості. Кожна  мова - духовне багатство народу, носій певних традицій та культурної спадщини.

На 30-й сесії Генеральної конференції Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури в 1999 році було прийнято рішення заснувати Міжнародний день рідної мови й відзначати його 21 лютого. Це всесвітнє свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю й нагадує також про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. З 2000 року цей день відзначаємо й ми, українці.

В світі зараз  існує близько 6000 мов й значна частина з них перебуває під загрозою зникнення. Для того, щоб мова не зникла, необхідно, щоб нею спілкувалися принаймні сто тисяч людей.

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною й супроводжує її все життя, це мова нації, мова предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Без мови немає народу. Рідною є та мова, яка створена рідним народом на його споконвічній землі і пристосована саме до його умов існування, до його менталітету.

Наша рідна мова – українська. Вона дорога кожному з нас. Українська мова одна з найбагатших, наймилозвучніших, пройшла нелегкий шлях, зазнавала злети й падіння, поки стала державною в незалежній Україні.

Що найцінніше в житті кожної людини? Рідна мати, рідна земля й рідна мова. Мова об’єднує націю в одне ціле. Тож бережімо, шануймо, збагачуймо нашу рідну українську мову, а найголовніше – говорімо нею!





 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника