Вчителька, яка приголомшила світ

           Скандинавія дала світові велику кількість знаменитих казкарів. 20 листопада виповнюється 165 років від дня народження Сельми Лаґерлеф, першої жінки-письменниці, яка отримала найпрестижнішу Нобелівську премію.

Працівники бібліотеки підготували для вас інформацію про життя та творчість шведської письменниці.

Сельма Оттіліана Ловіза з’явилась на світ в 1858 році у шведській провінції Вермланд в маєтку Морбакка у сім’ї військового та вчительки. Змалку вона поринула у світ народних казок і легенд, які розповідали їй та її братам і сестрам бабуся та тітка Нана. Сельма була особливо уважною слухачкою, оскільки у три роки її розбив параліч, і вона не могла гратися, як усі діти. Вона пристрасно захоплювалася книжками, що переносили її у чарівний світ вимислу. Лише після тривалого лікування у шпиталі Стокгольма 1867 р. їй повернули здатність рухатися.

Бажання присвятити себе літературі виникло в неї ще у семилітньому віці. Але складні умови життя, розорення сім'ї, змусили її вступити в Учительську семінарію (1882— 1885), закінчивши яку вона стала працювати в школі у невеличкому селищі.

Всі ці роки вона намагалась писати. Початкові розділи свого першого роману «Сага про Єсту Берлінга» С.Лаґерлеф надіслала в 1890 р. на літературний конкурс, спонсором якого був журнал «Idun». 

Несподівано для самої себе вона здобула першу премію і пропозицію продовжити працю.  В 1891 р. її найзнаменитіший твір «Сага про Єсту Берлінґа» побачив світ. Це 36 новел, об'єднаних образом головного героя, позбавленого сану священика. В сказанні відтворене минуле Швеції, в якому органічно поєднуються реальність і казковий колорит.

На початку ХХ століття Сельма написала книгу вдячності своїм близьким -  «Легенди про Христа». Новели зі збірки перегукуються з біблійними сюжетами.

Другим найвизначнішим і унікальним твором Лаґерлеф стала «Чудесна мандрівка Нільса Гольгерсона з дикими гусьми по Швеції», задумана як підручник для учнів першого класу. 

У формі, доступній і водночас цікавій для дитини, позбавленій нудьги та повчальності, письменниця розповідає про історію Швеції, її географію, етнографію, тваринний та рослинний світ.  Головна ідея твору - турбота про інших і допомога іншим.

Сельма в книжках створила свій світ, наповнений романтикою, мандрами, радісними пригодами, любов’ю до Бога та людей… 1909 року вона стала лауреатом Нобелівської премії й одразу повернула собі родинне гніздо – Морбакку. А 1914 року була удостоєна честі стати членом Шведської Академії.

Найвизначнішою в пізній творчості Лаґерлеф стала трилогія про Левеншельдів - «Перстень Левеншельдів», «Шарлотта Левеншельд», «Анна Сверд» - історичний роман про п'ять поколінь.

С. Лаґерлеф була справжньою патріоткою своєї держави: допомагала письменникам, яких переслідували фашисти. Коли почалася радянсько-фінська війна, віддала свою золоту Нобелівську медаль національному шведському комітету допомоги Фінляндії! Їй потім повернули цю медаль з подякою.

 У 1940 році після тривалої хвороби видатна шведська письменниця пішла з життя.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника