«Я вірю в силу волі нашого народу…»

                27 листопада 1863 року у містечку Гура-Гумора (Південна Буковина) в багатодітній шляхетній сім’ї народилася українська письменниця, майстер соціально-психологічної прози, учасниця феміністичного руху на Буковині Ольга Кобилянська.

 Іван Франко назвав Ольгу Кобилянську одним із яскравих представників  української літератури кінця ХІХ  - початку ХХ ст.

Уся родина Кобилянських не володіла українською мовою. Ольга з дитинства досконало знала польську й німецьку мови. Але згодом, як і її мати, вивчила українську. Тому в 13-14 років починала писати німецькою мовою, але утвердилася як класик української літератури, залишивши після себе чимало новел і повістей, новаторських за змістом і формою.

За словами письменниці, вона закінчила лише чотири класи народної школи, в той час вважалося, що дівчатам більше знати не потрібно. Але Ольгу це не влаштовувало й вона багато займалася самоосвітою. О. Кобилянська добре малювала, грала на різних музичних інструментах, чудово їздила верхи, грала в театрі, навіть хотіла стати професійною актрисою, але все-таки віддала перевагу літературі. Була людиною з європейським мисленням, її хвилювало питання емансипації. Кобилянська одна з перших в українській літературі звернулася до зображення жінок-інтелігенток, які прагнуть вирватися з міщанського середовища. Товаришувала з Лесею Українкою, листувалася з нею протягом 14 років, хоча бачились вони лише тричі за життя. Листувалась також з Іваном Франком, Василем Стефаником, залишила спогади про І. Франка, М. Коцюбинського, Х. Алчевську та ін., перекладала німецькою окремі твори відомих українських письменників.

Найвідоміші твори Ольги Кобилянської, які вважаються класикою української літератури – «У неділю рано зілля копала», «Земля», «Людина», «Царівна», «Юда», «Природа».

Померла О. Кобилянська 21 березня в Чернівцях.

Працівниками бібліотеки організований перегляд літератури «Я вірю в силу волі нашого народу…» до 160-річчя від дня народження письменниці 


та проведена інформаційна хвилинка «Сила таланту Ольги Кобилянської».







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника