Із Калитою до Миколая

      День святого Миколая – одне з найулюбленіших свят дітвори, яке вони чекають не менше ніж Новий рік.  Напередодні Дня святого Миколая, 5 грудня, в бібліотеці для малечі було проведене свято «Із Калитою до Миколая». Для першачків  ЗОШ №26 захід провели науковиця, етнограф  Катерина Штепа та бібліотекарі.

Всі присутні з цікавістю слухали розповідь про передноворічні православні свята – Катерини, Андрія (Калита), Варвари, Сави та Миколая,  обрядові страви, традиційні розваги цих днів. Діти дізнались багато нового про життя та добрі вчинки святого Миколая Чудотворця, ознайомились з легендами та переказами, пов’язаними з ним, з задоволенням прийняли участь в народних іграх, отримавши за участь ще й маленький приз – пряничок-калиту.





Особлива традиція на свято Миколая дарувати солодощі. На Полтавщині традиційними ласощами були відтиснуті в спеціальних формах медові пряники – миколайчики. В давнину це найулюбленіший атрибут святкових днів.  Тому пані Катерина провела для учнів ще й майстер-клас з розпису гіпсового пряника – прикраси на ялинку.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дітям про Героїв

Натхненна книгою

День Божевільного Капелюшника